november 16, 2015

Coaching

Werk aan je eigen ontwikkeling
Staat u voor belangrijke beslissingen privé of in uw werk? Wilt u uw werk meer in lijn brengen met uw wensen en talenten? Hebt u het gevoel dat u de regie over uw eigen leven bent kwijtgeraakt? Dan kan coaching u helpen inzicht te krijgen en in beweging te komen.

Oplossingsgericht en inzichtgevend
Coachingsgesprekken kunnen zowel binnen (in de praktijkruimte of elders) of buiten (in de natuur) plaatsvinden. Binnen wordt vooral gebruik gemaakt van oplossingsgerichte coachingstechnieken en buiten de zogenoemde wandelcoaching of natuurcoaching.

Wandel- en natuurcoaching
Deze vorm van coaching brengt de cliënt letterlijk en figuurlijk in beweging, waardoor er ook meer beweging ontstaat in mentale en emotionele processen. De wandelpaden symboliseren het levenspad waarop de cliënt loopt. Bij elke stap verandert de omgeving en dus ook de visie op het levenspad. Door gelijktijdig te lopen en te praten worden hoofd en lichaam met elkaar verbonden en daarmee het verstand en het gevoel.

De enorme rijkdom aan planten, dieren, objecten en landschappen kunnen op allerlei creatieve manieren worden benut. Ook is de natuur uitermate geschikt om symbool te staan voor de mentale of emotionele processen van de cliënten. De cliënt ziet deze gespiegeld in de omgeving. De combinatie van de omgevingsrijkdom en allerlei lichamelijke activiteiten, zorgen voor de grote kracht van deze vorm van coaching. Omdat het lichaam in beweging komt en de omgeving steeds verandert, komt ook de psyche en het leven van de cliënt in beweging.

Oplossingsgericht coachen
Deze vorm van coaching is in enkele opzichten radicaal anders dan de meeste bekende coachingsaanpakken. Praten over problemen is beslist geen taboe bij oplossingsgericht coachen maar de coach zoekt niet naar oorzaken voor die problemen en probeert evenmin een diagnose op te stellen. In plaats daarvan helpt de coach de cliënt via vragen om doelen te stellen in termen van concrete positieve gewenste resultaten.

Welke vragen
Coaching kan hulp bieden bij burnout, relationele problemen, onzekerheid, loopbaanvraagstukken, werkstress, gezinsproblemen, problemen met zelfbeheersing of agressie etc.
Meestal zijn 4-8 gesprekken nodig om zelf weer verder te kunnen.